Пропозиція банків для громадян України

Банківський рахунок для іноземця тепер є однією з найбільш шуканих фраз у польському Інтернеті. Біженці з України, які прибули до Польщі, можуть розраховувати на пропозицію багатьох польських банків та позабанкових установ. Ми представляємо актуальну інформацію - банківські рахунки для українців, необхідні документи та спрощення для клієнтів.
Ekspert
Olga Domagała
Analityk finansowy
Пропозиція банків для громадян України

Українці, які приїжджають до Польщі після атаки російських військ, можуть відкрити рахунок у польському банку та повною мірою скористатися його можливостями. Для громадян України банки підготували низку спрощень – звільнення від зборів, безкоштовну конвертацію валюти тощо. Давайте дізнаємось, які формальності потрібно виконати, щоб відкрити банківський рахунок.

Пропозиція банків для громадян України - найважливіша інформація

Кількість українців у Польщі збільшилась протягом останніх кількох років. Люди з-за східного кордону Польщі знайшли роботу в багатьох галузях – будівництві, громадському харчуванні, готельній галузі та сільському господарстві. Зараз збройна агресія Росії проти України спричинила величезний наплив біженців – лише за місяць польські кордони перетнуло майже 2 мільйони українців, які тікають від війни. Емігранти, переважно жінки з дітьми, заявляють, що хочуть почати працювати в Польщі та утримувати себе самостійно. Польський уряд запропонував вигідні зміни для іноземців – вони можуть отримати номер PESEL та користуватися соціальними пільгами. Які ще спрощення чекають на українців? Чи може іноземець відкрити рахунок у польському банку? Виявляється, так – біженці можуть не тільки користуватися банківськими рахунками, а й подавати заявки на кредит або мати платіжні картки. Банківський рахунок для іноземця в Польщі - дізнайся деталі!

Умови кредитів для іноземця - готівковий кредит для громадянина України в Польщі

Банки з пропозицією українською мовою

Україномовні сайти зараз доступні в багатьох банках, що працюють у Польщі. В результаті біженці з України можуть легше отримати необхідну інформацію та відкрити банківський рахунок. Деякі банки також запустили спеціальні телефони українською мовою. Ми представляємо банки з пропозицією українською мовою:

  • PKO BP - банк підготував україномовну версію сайту та мобільний додаток цією мовою. Клієнти також мають у своєму розпорядженні посібник з інформацією щодо процедур, пов’язаних із відкриттям банківського рахунку. Банк не надає документів українською мовою.
  • Pekao S.A. - пропонує онлайн-банкінг та мобільний додаток українською мовою. На сайті Ви також знайдете інструкцію щодо використання програми та першого входу, а також положення про банківські рахунки та тариф комісій для клієнтів у перекладі на українську мову.
  • Alior Bank - пропонує клієнтам спеціальну гарячу лінію українською мовою. Вебсайт також має перекладену пропозицію щодо онлайн-рахунку, кредитної картки, банківської діяльності та обміну валют.
  • BNP Paribas – банк запустив цілодобову україномовну гарячу лінію, а також переклав описи пропозицій та посібники для мобільного додатку та електронного банкінгу.
  • ING Bank Śląski - у банку є російськомовна гаряча лінія - працює в робочі дні з 9.00-17.00. Інформація про рахунки, банківські картки та мобільний додаток доступна українською мовою.
  • Santander Bank Polska - банк підготував україномовний сайт та телефон, якими можна користуватися в робочі дні з 8:00-17:00.
  • Getin Bank - клієнти можуть користуватися вебсайтом українською мовою, який містить описи пропозицій та переліки необхідних документів. Послуга українською також доступна на гарячій лінії та в деяких відділеннях – детальний перелік є на сайті банку.
  • Bank Pocztowy - банк пропонує україномовну версію свого сайту та спеціальну гарячу лінію. Клієнти також можуть знайти інформацію, в т.ч. про документи, необхідні для відкриття рахунку.

Дивіться також: Позики для громадян України. Чи є в Польщі кредити для українців без карти побиту?

Чи всі банки в Польщі пропонують банківські рахунки для іноземців?

Практично всі банки в Польщі пропонують послуги для іноземців, включаючи банківський рахунок для іноземця. Усі найбільші установи, що працюють у нашій країні, мають продукти для громадян інших країн. Іноді для відкриття рахунку необхідний номер PESEL, але це не обов’язкова умова.

Як громадянину України відкрити банківський рахунок у Польщі? Поради

Як відкрити банківський рахунок іноземцю? Все просто, потрібно лише заповнити документи та відвідати відділення банку. Бажаєте відкрити банківський рахунок для іноземця?

  1. Запишіться на візит в банку – процес відкриття рахунку може зайняти деякий час, тому зарезервуйте час і підготуйте необхідні документи.
  2. Під час візиту консультант підтвердить Вашу особу – попросить посвідчення особи.
  3. Заповніть заяву на відкриття рахунку – у разі сумнівів Вам допоможе співробітник банку.
  4. Ви також можете отримати доступ до електронного банкінгу та мобільного додатка – консультант допоможе Вам з формальностями, покаже, як вибрати логін та пароль, а потім увійти в онлайн банкінг.
  5. Підписати договір до рахунку.
  6. Заберіть свою платіжну картку - деякі банки прискорюють процедури і видають картку в той же день.

Документи, необхідні для відкриття банківського рахунку українцем

Чи я можу відкрити банківський рахунок використовуючи закордонний паспорт? До чого варто підготуватися під час візиту до банку? Перелік документів, необхідних для відкриття рахунку для іноземця, залежить від банку – вимоги до кожної установи різні. Як правило, потрібен один з наступних документів:

  • український закордонний паспорт,
  • український внутрішній паспорт,
  • PESEL,
  • тимчасове посвідчення особи,
  • декларація про прибуття до Польщі після 23 лютого 2022 року,
  • карта проживання (побиту),
  • український ідентифікаційний податковий номер,
  • національна або шенгенська віза.

У пропозиції банків також є рахунок для іноземця без реєстрації – у такому випадку не потрібно вказувати домашню адресу. Послугу пропонує, серед іншого, PKO BP, ING Bank Śląski та Santander Bank Polska.

Банківський рахунок дозволяє, наприклад, створити довірений профіль для іноземця, що дозволяє вирішувати офіційні справи через Інтернет.

Це може Тебе зацікавити: Що таке переказ SWIFT і SEPA? Умови та відмінності іноземних переказів SWIFT та SEPA

Банківські рахунки для громадян України, які пропонують банки в Польщі

Нижче ми представляємо пропозицію банківських рахунків для іноземців, доступну в найпопулярніших банках Польщі.

Alior Bank

З 1 березня 2022 року в банку введено:

  • відшкодування комісії за іноземні перекази в Україну та за внутрішні перекази з рахунків у злотих,
  • звільнення від плати за обслуговування рахунку та платіжних карток для існуючих клієнтів до 28.02.2023 або протягом 12 місяців з моменту відкриття рахунку,
  • курси валют на міжбанківському рівні для громадян України.

Пропозиція онлайн-рахунку Alior Bank для українців:

  • 0 злотих на обслуговування рахунку та обслуговування карток,
  • 0 злотих для зняття коштів у власних банкоматах банку, банкоматах Євронет/Euronet (мінімум 100 злотих),
  • 0 злотих для зняття готівки в банкоматах за кордоном,
  • 0 злотих за євро перекази в Україну.

Для відкриття рахунку потрібні паспорт та карта побиту або віза.

PKO BP

У рамках пропозиції PKO Рахунок без кордонів (Konto bez granic) пропонується ведення рахунку протягом 12 місяців без комісій (акція для нових клієнтів). Картка, депозити та зняття коштів у банкоматах також безкоштовні. При відкритті рахунку банк не вимагає:

  • мати адресу проживання в Польщі,
  • телефон польського оператора.

У окремих відділеннях банк видає тимчасову картку в той же день. Також скасовано комісію за швидкі перекази в Кредобанк та за замовлення іноземних переказів у будь-який банк України. Крім того, PKO BP не стягує комісії при обміні української гривні.

Citi Handlowy

Банк скасував комісію за індивідуальні та корпоративні перекази в Україну, також надає безкоштовні валютні рахунки в євро, доларах, британських фунтах та швейцарських франках. Люди, які відкрили банківський рахунок, можуть розраховувати на:

  • 0 злотих за ведення рахунку в злотих та обслуговування дебетової картки з мультивалютним сервісом,
  • видача картки навіть протягом години,
  • 0 злотих для внутрішніх переказів,
  • оплачені перекази у відділенні,
  • 0 злотих для іноземних переказів в країни ЄЕЗ та в Україну,
  • 0 злотих для зняття коштів у банкоматах Citi,
  • перші 4 зняття коштів в місяць з інших банкоматів безкоштовно.

Щоб відкрити рахунок, потрібен документ, що посвідчує особу, наприклад, український закордонний паспорт. Рахунок можна відкрити у відділенні банку.

Millennium Bank

Клієнти з громадянством України не оплачують:

  • ведення рахунку,
  • платіжну картку,
  • всі зняття коштів з банкоматів,
  • перекази в Україну.

Процедура відкриття банківського рахунку спрощена – довідка про проживання та доходи в Польщі не потрібна. Потрібно лише показати закордонний паспорт.

Pekao SA

Банк пропонує рахунок Przekorzystne (Дуже вигідне) з мультивалютною карткою. До 30 червня 2022 року клієнти можуть скористатися спеціальними умовами:

  • 0 злотих за обслуговування рахунку та обслуговування дебетових карток, а також зняття готівки в усіх банкоматах Польщі та за кордоном,
  • 0 злотих за конвертацію валюти при оплаті дебетовою карткою на рахунок,
  • 0 злотих для зняття та внесення готівки в касах банку на власний рахунок банку або на рахунки громадян України до 30 червня 2022 року,
  • 0 злотих на перекази в Україну та з України (до 30 грудня 2022 року).

Для відкриття рахунку потрібен лише закордонний паспорт.

Bank Pocztowy

Банк скасовує до 28 лютого 2023 року комісію за ведення рахунку та використання дебетової картки, а також комісію за швидкі перекази. Також були спрощені процедури, пов’язані з відкриттям банківських рахунків – достатньо пред’явити закордонний паспорт. До рахунку також входять:

  • безкоштовні та постійні перекази з рахунку через онлайн-банкінг та мобільний додаток,
  • безкоштовне зняття в усіх банкоматах мережі Planet Cash,
  • безкоштовна оплата готівкою на рахунок у відділеннях Банку та Poczta Polska (Пошта Польська).

BNP Paribas

Серед іншого, банк пропонує:

  • безкоштовний банківський рахунок,
  • безкоштовну картку з 3 платежами на місяць,
  • безкоштовне зняття грошей в банкоматах,
  • безкоштовне внесення та зняття готівки у відділеннях банків,
  • безкоштовні перекази в Україну.

Щоб відкрити банківський рахунок, потрібно:

  • документ, який підтверджує особу,
  • податковий ідентифікаційний номер,
  • польський номер телефону.

Credit Agricole

Банк відшкодовує комісію за перекази в Україну для фізичних осіб. Пропонує банківський рахунок з особливими умовами:

  • 0 злотих на обслуговування рахунку,
  • 0 злотих за мультивалютну картку до рахунку,
  • 0 злотих для зняття коштів з банкоматів,
  • 0 злотих за перекази в Інтернеті та додатках.

Щоб відкрити банківський рахунок, потрібно:

  • польський номер телефону,
  • адресу до кореспонденції в Польщі,
  • один із документів на вибір: закордонний або внутрішній паспорт, карта побиту, тимчасове посвідчення особи.

Getin Bank

Банк пропонує громадянам України:

  • безкоштовне ведення банківських рахунків,
  • безкоштовну картку,
  • безкоштовне внесення та зняття готівки в банкоматах і відділеннях,
  • безкоштовні перекази в Україну та з України.

ING Bank Śląski

Щоб відкрити рахунок для іноземця в ING, Вам потрібен один з наступних документів: закордонний паспорт, національна чи шенгенська віза. Клієнти можуть відкрити рахунок на 12 місяців і отримати:

  • безкоштовне відкриття та обслуговування банківського рахунку,
  • безкоштовну платіжну картку,
  • безкоштовні перекази по Польщі та за кордон.

Santander Bank Polska

Який рахунок для іноземців пропонує Santander? Банк повідомив, що до 31 травня 2022 року нові клієнти можуть розраховувати на:

  • безкоштовне ведення банківських рахунків,
  • безкоштовну картку,
  • безкоштовну виписку про останні 10 транзакцій, надрукованих в банкоматі,
  • безкоштовну перевірку балансу в банкоматах Santander.

Банківські послуги для громадян України

Банки за погодженням з Управлінням фінансового нагляду Польщі максимально спрощують процедури відкриття та ведення рахунків громадянами України. Полегшення стосуються, наприклад:

  • звільнення від плати за рахунок та користування карткою,
  • безкоштовні перекази з Польщі в Україну та відшкодування витрат, понесених у зв'язку з цим,
  • безкоштовні перекази з України до Польщі,
  • відсутність витрат на конвертацію валют,
  • процедури, пов’язані з відкриттям рахунку – в ING Ви можете відкрити рахунок, пред’явивши, наприклад, закордонний паспорт, закордонний біометричний паспорт, внутрішній паспорт з біометричними даними або документ із фотографією, що підтверджує особу, виданий польськими урядом чи дипломатичним представництвом України.

Не пропустіть: Що це за банк? Дізнайтесь, який це банк за номером банківського рахунку

Ekspert
Olga Domagała
Analityk finansowy
Oceń artykuł to dla nas ważne:
Twoja opinia pozwala nam pisać jeszcze lepsze treści.
Podobne artykuły