Kredyty hipoteczne 10 min. czytania

Kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym − kalkulator, opinie, warunki kredytu hipotecznego w BPS

Zaktualizowano: 2021-11-22 11:41
Opublikowano: 2021-11-22 08:17
Średnia ocena: 6,00/6 Głosów: 1
Kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym − kalkulator, opinie, warunki

Kredyt na zakup nieruchomości w Banku Spółdzielczym wygląda niemal identycznie jak w dowolnym banku komercyjnym. Wymagania względem kredytu są podobne, też trzeba wykazać się zdolnością kredytową, a warunki kredytowania są tak samo atrakcyjne, a może nawet bardziej. Bank Spółdzielczy kredyt hipoteczny – co to za oferta? Przyjrzyjmy się jej bliżej!

Banków spółdzielczych w Polsce jest zdecydowanie więcej niż banków komercyjnych. Jak wynika z danych opublikowanych przez Komisję Nadzoru Finansowego, pod koniec stycznia 2021 roku funkcjonowało jedynie 29 banków komercyjnych i aż 529 banków spółdzielczych.

Bank spółdzielczy cechuje się tym, że nie jest nastawiony na zysk, ma ograniczony zasięg działania i proponuje swoim klientom proste oferty pozbawione zbędnych dodatków. Z uwagi na to, że nie priorytetyzuje zysku do tego samego stopnia, co bank komercyjny, w wielu aspektach jest w stanie przyjąć bardziej przyjazną dla klienta politykę.

Czy Banki Spółdzielcze mają w swojej ofercie kredyty hipoteczne?

Oferty kredytowe banków spółdzielczych traktowane są przez Polaków nieco po macoszemu. Gdy w głowie zakiełkuje pomysł zaciągnięcia kredytu hipotecznego, to zdecydowana większość kredytobiorców kieruje swoje kroki do dowolnego banku komercyjnego, nie sprawdzając nawet oferty banku spółdzielczego. A okazuje się, że bez problemu można w niej znaleźć kredyt hipoteczny.

Dane statystyczne wskazują, że z każdym rokiem Polacy coraz bardziej przekonują się do kredytów oferowanych przez banki spółdzielcze. W pierwszych 7 miesiącach 2021 roku udzieliły one ponad 11 tys. kredytów i było to o 28% więcej niż w tym samym okresie w roku 2020, co wynika z raportu BIK. Wartość udzielonych w tym czasie kredytów przekroczyła 2,7 mld złotych. Zakładając, że takie samo tempo sprzedaży kredytów mieszkaniowych w bankach spółdzielczych utrzyma się do końca roku, można spodziewać się na koniec roku wyniku na poziomie 4,5 mld zł.

Rozważając kredyt hipoteczny w banku spółdzielczym, wiele osób obawia się o bezpieczeństwo, a zupełnie niesłusznie. Zdecydowana większość instytucji działa w zrzeszeniu z innymi bankami, co gwarantuje większą stabilność i zmniejsza ryzyko upadku. W Polsce działają dwa zrzeszenia banków spółdzielczych: Spółdzielcza Grupa Bankowa (SGB) i Bank Polskiej Spółdzielczości (BPS).

Bank Spółdzielczy a kredyt hipoteczny – kto może skorzystać z tej oferty?

Oferta banku spółdzielczego na ogół kierowana jest głównie do klientów indywidualnych planujących zakup mieszkania lub budowę domu, ale nie tylko. Bardzo często zdarza się, że z kredytu mogą skorzystać również przedsiębiorcy, którzy chcą kupić nieruchomość pod kątem prowadzonej działalności. Można się spotkać też, z tym że bank spółdzielczy oferuje kredyt hipoteczny dla rolników.

Kredyt mieszkaniowy w Banku Spółdzielczym a zdolność i historia kredytowa

Warunki otrzymania kredytu w Banku Spółdzielczym są takie same, jak wszędzie: wnioskujący o finansowanie klient musi wykazać się przede wszystkim odpowiednio wysoką zdolnością kredytową. W zakresie badania zdolności kredytowej klientów banki spółdzielcze zobowiązane są do przestrzegania przepisów Prawa bankowego, jednak samodzielnie mogą wybrać sposób dokonywania oceny możliwości finansowych.

Bank spółdzielczy z pewnością poprosi o dostarczenie dokumentów dotyczących m.in. uzyskiwanych zarobków, które posłużą do obliczenia zdolności kredytowej. Weźmie pod uwagę źródło i wysokość dochodów, staż pracy, zawód, a nawet wykształcenie wnioskodawcy. Przyjrzy się zobowiązaniom i kosztom stałym, a także sprawdzi liczbę osób w gospodarstwie domowym.

Banki spółdzielcze nie prowadzą aż tak restrykcyjnej polityki, jak banki komercyjne. Nie udało Ci się uskładać odpowiedniej sumy na poczet wkładu własnego? Są spore szanse, że kredytodawca zgodzi się na zabezpieczenie brakującej części wkładu własnego.

Oprócz zdolności kredytowej bank spółdzielczy sprawdzi też historię kredytową wnioskującego. Pod tym kątem prześwietli bazy dłużników, w tym przede wszystkim BIK. Jeśli okaże się, że znajdzie tam jakieś negatywne wpisy, szanse na pozytywną decyzję kredytową drastycznie spadną.

Warto wiedzieć: Kredyt hipoteczny bez wkładu własnego – sprawdź, jak otrzymać kredyt na mieszkanie bez wkładu własnego!

Kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym – warunki oferty

Trudno jest jednoznacznie powiedzieć, na jaką dokładnie kwotę finansowania z jak długim okresem spłaty można liczyć, ponieważ warunki udzielanych przez banki spółdzielcze kredytów hipotecznych mogą się różnić w zależności od tego, do jakiej grupy należy wybrany bank.

Banki spółdzielcze należące do grupy BPS oferują następujące warunki kredytu hipotecznego:

  • okres spłaty do 30 lat,
  • możliwość sfinansowania zakupu mieszkania, domu, działki budowlanej czy budowy domu,
  • kwota kredytu sięgająca do 70% wartości nieruchomości.

Z kolei zobowiązania udzielane przez banki przynależące do grupy SGB mogą być nieco większe, bo sięgać nawet 80% wartości nieruchomości, ale za to ich maksymalny okres kredytowania jest nieco krótszy i wynosi 25 lat (z możliwością odroczenia spłaty).

Jeśli chodzi o wkład własny, jego wysokość ustalana jest indywidualnie. Minimalny wkład własny wynosi 10% wartości nieruchomości, najczęściej jednak banki oczekują wniesienia 20% albo i więcej. Raczej nie da się w żadnym banku spółdzielczym wziąć kredytu, nie mając żadnych oszczędności.

Jak dostać kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym? Poradnik krok po kroku

Chcąc zadłużyć się w banku spółdzielczym, musisz złożyć wniosek o kredyt hipoteczny. Znajdź na stronie internetowej wybranego banku wzór takiego wniosku, wydrukuj go i wypełnij. Z pewnością dostaniesz go też w oddziale. W razie jakichkolwiek problemów z wypełnianiem dokumentu poproś o pomoc doradcę w banku.

Wraz z wnioskiem o kredyt hipoteczny w banku spółdzielczym trzeba złożyć dokumenty dochodowe umożliwiające ocenę zdolności kredytowej oraz dokumenty dotyczące nieruchomości. To wszystko dostarcz osobiście do oddziału banku. Osoba przyjmująca upewni się, że złożyłeś komplet dokumentów i poprosi o uzbrojenie się w cierpliwość. Na decyzję kredytową zwykle trzeba nieco poczekać.

Jeśli bank spółdzielczy zgodzi się udzielić kredytu, pozostanie jedynie podpisanie umowy kredytowej i poczekanie na wypłatę środków. Pieniądze najpewniej trafią na konto osoby sprzedającej nieruchomość. Trzeba jeszcze pamiętać o złożeniu w sądzie wniosku o ustanowienie hipoteki na nieruchomości na rzecz banku i o wpisanie jej do księgi wieczystej nieruchomości.

Sprawdź koniecznie: Ile się czeka na kredyt hipoteczny i gotówkowy? Jak długo trzeba czekać na wypłatę pieniędzy w bankach?

Ile kosztuje kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym?

Jednym z najważniejszych parametrów kredytu hipotecznego od banku spółdzielczego jest oprocentowanie. Składa się na nie stawka referencyjna WIBOR(R) i marża banku. Nie da się jednak jednoznacznie powiedzieć, ile ono wyniesie, ponieważ banki regulują je indywidualnie.

W grupie BPS znaleźć można kredyty z marżą 1,89–2,69%. Niektóre banki godzą się na jej obniżenie przy wniesieniu wysokiego wkładu własnego. Rzeczywista roczna stopa oprocentowania (RRSO) kredytów hipotecznych udzielanych przez banki spółdzielcze uwzględnia wszelkie konieczne do poniesienia koszty i oscyluje wokół 2,7%.

Kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym – kalkulator

Chcąc znaleźć skrojony na miarę kredyt hipoteczny od banku spółdzielczego, warto wykorzystać kalkulator kredytów hipotecznych. Dzięki niemu szybko i sprawnie wykonasz szacunkowe obliczenia dotyczące wysokości rat kredytu. Pozwoli Ci to zawęzić pole wyszukiwania najlepszej oferty.

Pamiętaj jednak, że warunki kredytowania przedstawione przez kalkulator kredytowy mogą nieco różnić się od tych, jakie zostaną zaproponowane w banku. Dlatego nie przywiązuj się do nich zbytnio i dopytaj o szczegóły finansowania doradcę w oddziale.

Kredyt mieszkaniowy w Banku Spółdzielczym – wady i zalety oferty

Pewnie zastanawiasz się teraz, czy opłaca się zadłużać w banku spółdzielczym. Kredyt hipoteczny w BS ma mnóstwo zalet, a jedną z największych są korzyści finansowe. Oprócz niższych kosztów niż w banku komercyjnym dodatkowo można liczyć na indywidualne podejście do klienta. Banki spółdzielcze elastycznie podchodzą do wyliczania zdolności kredytowej, w dodatku często idą na rękę, akceptując niższy niż oczekiwany wkład własny.

Kredytowanie w banku spółdzielczym ma jednak swoje wady. Przede wszystkim należy do nich brak bankowości internetowej. Nie da części formalności załatwić zdalnie ani obsługiwać kredytu bez wychodzenia z domu. Dla części kredytobiorców z pewnością nie będzie to mieć większego znaczenia.

Kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym a banku komercyjnym – różnice

Bank komercyjny a spółdzielczy – różnice i podobieństwa banków spółdzielczych i komercyjnych zauważyć można m.in. w kontekście warunków kredytowania obowiązujących przy kredycie hipotecznym. Banki spółdzielcze dysponują znacznie mniejszymi zasobami kapitałowymi niż komercyjne, przez co często wymagają od kredytobiorców wniesienia wysokiego wkładu własnego. Niekiedy wymagany w BS wkład własny potrafi sięgać nawet 40-50% wartości nieruchomości, a w bankach komercyjnych nie przekracza on 20%. Dodatkowo niektóre banki spółdzielcze oczekują szybszej spłaty i proponują okres kredytowania np. do 15 lat.

Kredyt hipoteczny – Bank Spółdzielczy czy komercyjny? Co wybrać?

Nie dowiesz się, czy powiatowy bank spółdzielczy zaoferuje Ci lepszy kredyt hipoteczny niż popularny bank komercyjny, dopóki tego nie sprawdzisz. Dlatego, zamiast się nad tym dłużej zastanawiać, po prostu zacznij sprawdzać aktualnie dostępne oferty kredytów hipotecznych. Możesz wykorzystać do tego ranking kredytów, który łatwo i szybko pozwoli Ci porównać poszczególne produkty między sobą. Zwracaj szczególną uwagę na wysokość RRSO, które uwzględnia wszystkie koszty finansowania.

Warto wiedzieć: Kredyt hipoteczny w ING Banku Śląskim – kalkulator, opinie. Jak złożyć wniosek o kredyt hipoteczny w ING Banku Śląskim?

Kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym – opinie

Opinie o kredytach hipotecznych od banków spółdzielczych na ogół są dobre. Klienci chwalą dostosowywanie warunków finansowania do ich indywidualnych potrzeb i możliwości. Na plus zaliczają też możliwość obniżenia marży, dzięki wniesieniu wysokiego wkładu własnego.

By jednak samemu wyrobić sobie zdanie, przejrzyj dowolne forum, na którym kredytobiorcy wymieniają się swoimi spostrzeżeniami na temat ofert kredytowych poszczególnych banków. Z pewnością znajdziesz tam niejedną opinię o kredycie hipotecznym udzielonym przez bank spółdzielczy.

Komentarze

Powiązane artykuły

Co zapewnia bon mieszkaniowy w ramach Nowego Ładu?
01.12.2021

Co zapewnia bon mieszkaniowy w ramach Nowego Ładu? Sprawdź warunki społecznego i rodzinnego bonu mieszkaniowego

...państwo ma pomóc m.in. zgromadzić wymagany wkład własny na kredyt hipoteczny czy później spłacić zobowiązanie. Bon mieszkaniowy z kolei ma...

...głównie do osób, które mają ograniczone możliwości uzyskania kredytu hipotecznego, z kolei drugi przeznaczony będzie dla rodzin wielodzietnych. Warto...

Zobacz więcej
9 min. czytania
Ile kosztuje i gdzie złożyć wniosek o kredyt na 5 lat?
30.11.2021

Symulacja kredytu na 5 lat. Ile kosztuje i gdzie złożyć wniosek o kredyt na 5 lat?

...wypłatę pieniędzy w bankach? Ile trzeba zarabiać, żeby dostać kredyt gotówkowy? Symulacja kredytu...

...który pokryje cały koszt pojazdu. Trzecia propozycja banków to kredyt hipoteczny. W tym przypadku 5 lat to bardzo niewiele. Zwykle kredyty hipoteczne...

Zobacz więcej
7 min. czytania
Czy warto teraz brać kredyt hipoteczny lub kredyt gotówkowy?
29.11.2021

Czy warto teraz brać kredyt hipoteczny lub kredyt gotówkowy? Kiedy zdecydować się na kredyt w banku?

...było wnieść wyższy wkład własny niż normalnie, z kolei o kredyt gotówkowy można było wnioskować wyłącznie online, a wcześniej klient...

...w pewnym stopniu ograniczyły swoją działalność. By wziąć kredyt hipoteczny, w niektórych instytucjach trzeba było wnieść wyższy wkład...

Zobacz więcej
12 min. czytania
Czym jest program Mieszkanie za remont i czy warto z niego skorzystać?
26.11.2021

Czym jest program Mieszkanie za remont i czy warto z niego skorzystać?

...z dofinansowania, a pozostałą część kosztów pokryć np. kredytem gotówkowym. Decydując się na wynajem lokalu w ramach programu, możesz...

...lub nie posiadasz odpowiedniej zdolności kredytowej, aby otrzymać kredyt hipoteczny, musisz pomyśleć o wynajęciu mieszkania. Na szczęście, rynek...

Zobacz więcej
8 min. czytania
Kupno mieszkania bez pośrednika krok po kroku – praktyczny poradnik
25.11.2021

Kupno mieszkania bez pośrednika krok po kroku – praktyczny poradnik

Jak kupić mieszkanie bez pośrednika – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą zainwestować w nieruchomość, ale niekonieczne płacić dodatkowo agencjom nieruchomości. Kupno mieszkania to jednak duży wydatek oraz szereg formalności. Bez pomocy pośredników musisz dopilnować ich samodzielnie. Sprawdź, jak wygląda kupno mieszkania bez pośrednika krok po kroku!
Zobacz więcej
10 min. czytania
Ile trzeba mieć punktów w BIK, aby otrzymać kredyt?
24.11.2021

Ile trzeba mieć punktów w BIK aby otrzymać kredyt? Jak zdobyć kredyt z niskim scoringiem?

...się o kredyt hipoteczny na zakup nieruchomości, czy nawet zwykły kredyt gotówkowy, jest sprawdzany przez bank w BIK-u.  Ocena BIK przedstawiona w...

...w tym kredyty i pożyczki. Każdy klient starający się o kredyt hipoteczny na zakup nieruchomości, czy nawet zwykły kredyt gotówkowy, jest...

Zobacz więcej
11 min. czytania